Clusterele romanesti, pe podiumul european

Romania are de astazi 8 clustere medaliate cu eticheta de Argint, atribuita de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA), performanta care plaseaza tara noastra pe locul II in Europa dupa Germania in aceasta categorie. Exact in urma cu an, in 29 ianuarie 2015, sarbatoream certificarea Bronz obtinuta de 6 clustere din Regiunea Nord-Vest si Centru.

 

Succesul este atribuit clusterelor Mobiler Transilvan (www.mobiliertransilvanro) , Agro Transilvania (www.agrocluster.ro) si Cluster iTech Transilvania (http://itech.aries-transilvania.ro) din Regiunea Nord-Vest, IndagroPol (BI), Romanian Textile Concept (BI), Elinclus (BI), Green Energy (Centru) si ROSENC (Vest).

 

Certificatele de excelenta in managementul de cluster au fost obtinute in urma auditului extern care s-a realizat la cerere in perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016 de catre experti straini ai ESCA. Dobandirea etichetei Silver/Argint atesta o serie de imbunatatiri la nivelul managementului si al activitatilor intreprinse de la momentul interviului/auditului pentru Eticheta Bronze, efectuat de expertii ADR Nord-Vest certificati ESCA in decursul anului 2014  pentru clusterele din Regiunea Nord-Vest, in cadrul proiectului european ClustArs „Excelenta in management de clustere”.

 

„Este mai presus de toate, insa, o recunoastere a implicarii deosebite a managementului clusterelor din Romania in cresterea competitivitatii intreprinderilor membre, bazandu-se pe inovare si internationalizare, intr-un context national mai degraba defavorabil, marcat de lipsa de continuitate si inconsecventa in ceea ce priveste politica si instrumentele de sprijin financiar si non-financiar pentru clustere si mediul economic, in general.” – Asociatia Romana a Clusterelor ClusteRO.