Trei clustere din Regiunea Nord-Vest au fost desemnate castigatoare cu cele mai mari punctaje din lista de 7 admise la competitia nationala POC 2014-2020

Trei clustere din Regiunea Nord-Vest au fost desemnate castigatoare cu cele mai mari punctaje din lista de 7 admise la competitia nationala POC 2014-2020 Actiunea 1.1. Mari Infrastructuri de Cercetare – Clustere de inovare: Cluster Agro-Food-Ind Cluj-Napoca (Cluster AgroTransilvania), TREC – Transylvania Energy Cluster si Cluster Mobilier Transilvan.   (http://www.research.ro/ Rezultate preliminare Sectiunea B)

 

Cele 3 clustere vor avea posibilitatea in urmatorii 5 ani (2016-2020) de a realiza investitii in infrastructura de cercetare in Regiunea Nord-Vest, prin urmatoarele proiecte castigatoare:

 

Cluster AgroTransilvania prin proiectul: „Cluster inovativ specializat in domeniul bioeconomiei”va genera laboratoare de cercetare-dezvoltare-inovare in doua locatii puse la dispozitie de membrii clusterului USAMV si INCDTIM, cu aportul unor specialisti detasati. Domeniile vizate sunt: siguranta laptelui si produselor lactate, controlul si siguranta carnii si produselor din carne, controlul si siguranta furajelor, analiza instrumentala, genomica, analiza senzoriala, determinarea micotoxinelor, alergenilor din alimente si dezvoltarea colorantilor alimentari din surse naturale. Membrii clusterului vor beneficia prin proiect de servicii de inovare si suport.

  •  

 

Transylvania Energy Cluster TREC, prin aplicantul principal Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice si Moleculare Cluj-Napoca (INCDTIM) - proiectul „Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot in Energii Alternative CITAT-E” va genera un laborator/centru de testare de solutii inovative in domeniul energiei, ce se va construi pe o suprafata de aproximativ 3,2 hectare, cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca si a Cluj Innovation Park.. 

https://www.facebook.com/Transylvania-Energy-Cluster-TREC-1461254090833272/

http://trec-cluster.ro/ro

 

Cluster Mobilier Transilvan prin proiectul „Cluster inovativ de interes european”, va genera doua infrastructuri deschise de cercetare la care vor contribui firme din cluster, care vor dezvolta materiale inovative inclusiv compozit (în parteneriat cu membrii Napochim SA și Ax Perpetuum) si acoperiri functionale (în parteneriat cu INCDTIM si Salice). Proiectul va sprijini activitatea de inovare a companiilor din cluster prin detasarea personalului specializat, servicii suport si brevetarea rezultatelor cercetariilor. 

https://www.mobiliertransilvan.ro/

 

In cadrul acestor proiecte, cele trei clustere vor beneficia de asistenta financiara pentru activitati operationale si de management, pentru actiuni de networking intern si inter-cluster,  internationalizare si formare profesionala.  

 

Clusterele Mobilier Transilvan (CMT) si TREC s-au dezvoltat la initiativa ADR Nord-Vest in cadrul unor proiecte europeana de cooperare transfrontaliera in perioada 2011-2012. ADR Nord-Vest sprijina dezvoltarea clusterelor in regiune prin diferite servicii suport, precum etichetare europeana (participare la ESCA Pre-Gold Workshop si Bronze Label pentru 4 clustere din regiunea Nord-Vest si 2 din regiunea Centru, prin proiectul ClustArs, 2014-2015), servicii suport pentru internationalizare si inovare (prin proiectul BISNet Transylvania) si imbunatatirea competentelor de management de cluster (participare a managerilor a 4 clustere din regiune la instruirea Fundatiei Europene pentru Excelenta Clusterelor la Barcelona, 23-26 noiembrie 2015).